Minél újabb a cégkivonat, annál jobb

Minél újabb a cégkivonat, annál jobbHa cégkivonatot kell mellékelnünk, benyújtanunk valahova, akkor szinte mindig elvárás, hogy a cégkivonat 30 napnál ne legyen régebbi. Mutatjuk, hogy miért van a 30 napos határidő, és azt is, hogy miért jó, ha minél újabb, frissebb egy cégkivonat.

Egy cégkivonatban a dokumentum készítésének időpontjában a cégjegyzékben megtalálható információk szerepelnek. A cégkivonat tehát gyakorlatilag a vállalkozás éppen aktuális helyzetét, jellemzőit mutatja be.

Ehhez kapcsolódik az előírás is, mely szerint hivatalos felhasználás esetén a cégkivonatnak 30 napnál nem régebbinek kell lennie. A 30 nap elég arra, hogy a cégkivonat beszerzése után legyen elég idő eljuttatni a felhasználás helyére, pályázathoz csatolni, benyújtani a banknál stb. Emellett viszont a maximum 30 nap viszonylag nagy biztonsággal azt is jelenti, hogy a cégkivonatban szereplő információk a valóságot tükrözik a dokumentum benyújtásának pillanatában. Persze előfordulhat, hogy ebben az időszakban változás áll be az adatokban, de mindenképpen kell elegendő időt hagyni a beszerzésre és az ügyintézésre.

Ha nem hivatalos ügyintézésről van szó, hanem csak tájékozódásról, akkor nincs a fix, max. 30 napos határidő. Ennek ellenére itt is érdemes minél frissebb cégkivonatot beszerezni, különösen akkor, ha fontos célra kell a cégkivonat. Ilyen esetekben gyakran jó döntés az ingyenes cégkivonat helyett hiteleset vásárolni, mivel ingyenes cégkivonat esetén előfordulhat, hogy hónapokkal ezelőtti információk szerepelnek, de egy hiteles cégkivonat biztosan aktuális.