Mikor van szükség cégkivonatra, és mikor cégmásolatra?

Mikor van szükség cégkivonatra, és mikor cégmásolatra?Ha céges teendőről, szerződésről van szó, akkor két hasonló dokumentum is van, melyek közül az egyikre szükség szokott lenni. Ezek a dokumentumok a cégkivonat és a cégmásolat. Mutatjuk a hasonlóságokat és a különbségeket, és azt, hogy mikor melyikre van szükség.

A két dokumentum típus közül a népszerűbb a cégkivonat, ezért ismerjük meg először ezt. A cégkivonat minden olyan információt tartalmaz, amely a cégjegyzékben szerepel az adott vállalkozásról a cégkivonat kiállításának pillanatában szerepel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások éppen aktuális információit lehet megismerni a cégkivonat segítségével. Cégkivonatra lesz szükség a legtöbb hivatalos ügyintézéshez, mert ezek során azt kell bizonyítani, hogy az ügyintézés idején minden rendben van-e az adott vállalkozással, hogy az előírásoknak az ügyintézéskor megfelel.

A cégmásolat tartalmaz minden olyan információt, ami a cégkivonatban szerepel. Az éppen hatályos információk mellett viszont a cégmásolatban megtalálható minden olyan információ is, amely korábban szerepelt a cégjegyzékben, de valamikor törölve lett. A cégmásolat tehát nem csak a cég jelenlegi helyzetét mutatja be, hanem a történetét is. A legtöbb ügyintézés esetén nincs szükség ennyi információra, ezért cégkivonatot szoktak kérni. Cégmásolatra akkor lehet szükség, amikor a teljes cégtörténetet szeretnénk ellenőrizni vagy alátámasztani.