Mi biztosítja egy cégkivonat tartalmának valódiságát?

Mi biztosítja egy cégkivonat tartalmának valódiságát?A cégkivonatok elsődleges feladata, hogy a valóságnak megfelelő információkat tartalmaznak a vállalkozásokról. De mi biztosítja azt, hogy az adott cégkivonatban tényleg a valódi adatok szerepelnek?

Először is fontos megemlíteni, hogy olyan szolgáltatót (cégkivonat készítőt) kell választani, amelynek az adatokat az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat biztosítja. Ha ez fennáll, akkor abban biztosak lehetünk, hogy az információk hiteles forrásból származnak. Ezt az információt a cégkivonatos weboldalakon könnyen elérhető helyeken szokták szerepeltetni a szolgáltatók.

Emellett nagyon fontos szempont a cégkivonat hitelesítési szintje. Ha nem rendelkezik hitelesítéssel egy cégkivonat, akkor nincs semmi biztosíték arra, hogy valódi, aktuális információk szerepelnek benne. Ezek a cégkivonatok ingyenesek szoktak lenni, inkább tájékozódásra alkalmasak, ügyintézések során rendszerint nem is fogadják el őket. A hiteles, közhiteles dokumentumok viszont már biztosítják azt, hogy valódi adatok találhatók bennük.

A valódi adatok szempontjából nagyon fontos tulajdonság, hogy mikor lett elkészítve a cégkivonat. Ügyintézések során 30 napnál nem régebbi dokumentumokat fogadnak csak el. Ennek oka nagyon egyszerű, minél frissebb egy cégkivonat, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem változtak meg az információk a cégkivonat elkészítése óta.