A leggyakoribb kérdések a felszíni lézeres szemműtétekről

A leggyakoribb kérdések a felszíni lézeres szemműtétekről

Mi a különbség a PRK és a No-Touch lézeres szemműtét között? Egyáltalán mit jelent a felszíni lézeres szemműtét elnevezés? Hogyan zajlik a gyógyulás, és mikor dolgozhat újra? Ezekre és még sok más kérdésre is választ adunk, hogy a szó minden értelmében tisztán láthasson. 

A lézeres szemműtét elve egy mondatban összefoglalva: a szaruhártya alakjának megváltoztatásával korrigálhatók a fénytörési hibák okozta látásproblémák, tehát a rövid- és távollátás, illetve az asztigmia (cylinder). A lézerkészülékek orvosi térhódításával pedig meg is valósulhatott ez az elmélet, és 1983-ban elvégezték a világ első valódi lézeres látásjavító beavatkozását. Ez egy úgynevezett PRK lézeres szemműtét volt, amelyet azóta is sikerrel alkalmaznak. Világszerte páciensek millióinak adta vissza éles látását, és a Sasszemklinikán is több, mint 26 éve végezzük maximális biztonsággal és kiváló eredményekkel. 

PRK vagy No-Touch lézeres szemműtét?

A Sasszem PRK lézeres szemműtét során először eltávolítják a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket, a második lépésben pedig lézerrel elpárologtatják a szaruhártya néhány sejtrétegét, hogy korrigálják a fénytörési hibákat. A Sasszem No-Touch kezelés hasonló, de ennél a felső hámréteg eltávolítása is lézerrel — vagyis érintésmentesen — történik. Mivel mindkét esetben a szaruhártya felszínén zajlik a beavatkozás, felszíni lézeres szemműtétnek nevezzük őket. A beavatkozás fájdalommentes, ám a gyógyulás első fázisa némi kellemetlenséggel járhat, cserébe nagy előnye a kedvező ára. 

Hogyan fog látni a műtét után?

A kezelés után 1–2 órával a szaruhártya megnyugszik, ekkor a látás már jelentősen élesebb, mint a kezelés előtt volt. A hámosodás megindulásakor, 2-3 napig csökken a látásélesség, ami a gyógyulási folyamat természetes velejárója, és csak átmeneti jelenség. Általában a látásélesség a 3–4. héten stabilizálódik, de az első 6 hónapban még kisebb változások előfordulhatnak, illetve fontos, hogy szemenként eltérő lehet a gyógyulás üteme. 

Mennyi ideig tart a gyógyulás a PRK, No-Touch lézeres szemműtét után? 

A szaruhártyáról eltávolított hámsejtek első sora 2-4 nap alatt épül fel újra, addig idegentest-érzettel, szúró fájdalommal, könnyezéssel, fényérzékenységgel kell számolni. Hogy megkönnyítsük a lábadozást, fájdalomcsillapítót és altató tablettát is adunk. Annak érdekében, hogy a hámfosztott szem idegvégződéseit óvjuk a külvilágtól, illetve elősegítsük a gyógyulást, a műtét végén védőkontaktlencsét helyezünk fel. A lézeres szemműtét végeredményét nem befolyásolja, ha esetleg kiesik a lencse, ám ilyenkor a fertőzésveszély miatt ne tegye vissza, hanem hívjon minket, hogy időpontot egyeztessünk. A teljes újrahámosodás 3-4 hétig tart.

Meddig és miért kell szemcseppeket használni? 

A hámosodásig (2–4 napig) általában napi ötször, majd az első hét végéig napi háromszor kell gyulladáscsökkentő szemcseppet csepegtetni. Az egyhetes kontrollon írunk másik szemcseppet, amely segít a terület feltisztulásában, valamint gátolja a kezelt dioptria visszaalakulását. Ezt dioptriától függően 3–6 hónapig, fokozatosan csökkenő cseppszámban adagoljuk. Nagyon fontos tehát a szemcseppek előírás szerinti használata, mivel ezekkel lehet a gyógyulási folyamatot úgy alakítani, hogy elérje a tervezett látásélességet. 

És akkor most mi kérdezünk: szívesen megtapasztalná, milyen érzés szemüveg, kontaktlencse, vagyis kötöttségek nélkül élesen látni? Ha a válasz igen, jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra!